zorgverzekering en kraamzorg

Basisverzekering

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed, namelijk minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Hierbij moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling. Kraamzorg is verkrijgbaar na iedere bevalling, maar de plaats van bevalling is van invloed op het aantal dagen dat er maximaal kraamzorg gegeven kan worden. Zo worden de dagen in het ziekenhuis of geboortecentrum in mindering gebracht op het maximaal aantal uren kraamzorg. De zorgverzekeraar kan in de polisvoorwaarden hebben bepaald dat het aantal uren kraamzorg wordt vastgesteld op basis van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP)= 49 uur bij borstvoeding en 45 uur bij flesvoeding.

Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,50 euro per uur (2020).

Aanvullende zorgverzekering

Als je (extra) aanvullend bent verzekerd, is de kans groot dat je ook de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk krijgt vergoed. Daarnaast geeft een aanvullende zorgverzekering verschillende extra's, zoals een vergoeding van couveusenazorg/uitgestelde kraamzorg. Ook de kosten van een borstvoedingscursus of lactatiekundig advies op het moment dat de borstvoeding even niet lukt, worden vaak vergoed. Meestal krijg je bij een (extra) aanvullende zorgverzekering ook een basis kraampakket van je zorgverzekeraar thuisgestuurd. Kijk dus goed in je polisvoorwaarden hoe je bent verzekerd!

Aby Care en de zorgverzekeraar

Aby Care heeft als freelance kraamverzorgende geen directe contracten met de zorgverzekeraars.

Ik werk daarom samen met Care 4 U en Kraamzorg 1 op 1 .

Deze bureaus verzorgen de aanmelding en declaratie voor Aby Care bij de zorgverzekeraars.

 

Natura- of Restitutiepolis

Heb je een naturapolis, dan zet ik de aangevraagde zorg weg bij of Care 4 U, of bij  kraamzorg 1 op 1.

Afhankelijk van welke zorgverzekeraars contracten hebben met Care 4 U of kraamzorg 1 op 1, zal ik de zorg wegzetten bij 1 van deze bureaus.

Jij als cliënt hoeft hier dus niets voor te doen, je meldt je aan bij mij op de website en ik zorg voor de aanmelding bij Care 4 U of Kraamzorg 1 op 1 .

 

Heb je een restitutiepolis, dan hoef ik de zorg niet weg te zetten bij een ander bureau.

Bij een restitutiepolis mag je namelijk zelf je zorgverlener kiezen, zo ook dus niet gecontracteerde zorgverleners!

 

Zodra ik de aanmelding via de website binnen heb , doe ik aan de hand van de gegevens die ingevuld zijn, een controle op verzekeringsrecht (COV).

Zo zie ik bij welke zorgverzekering, of je aanvullend verzekerd bent en ook of je een natura- of restitutiepolis hebt.

 

 

Aanmelden voor kraamzorg bij Aby Care

Je kunt je via de website aanmelden voor kraamzorg.

Zorg dat je op tijd bent met aanmelden, als freelance kraamverzorgende kan ik per maand maar een beperkt aantal cliënten aannemen.

Ik adviseer om voor de derde maand van je zwangerschap de kraamzorg te regelen.